Je bekijkt nu In memoriam: Wil Klein (1949-2021)
Cor Groenewegen op de eerste editie van het toernooi dat zijn naam draagt. Naast hem (rechts) Wil Klein.

In memoriam: Wil Klein (1949-2021)

  • Berichtcategorie:Nieuws

Door René Vermeer

Donderdag 29 april bereikte ons het droevige bericht dat FC Uitgeest clubman Wil Klein is overleden. Wil was een van de grondleggers van het ICGT en decennia lang vrijwilliger eerst bij VVU en later bij FC Uitgeest. Een markante man met een eigen mening over veel zaken maar altijd met een positieve inslag en vooral altijd bereid om een handje toe te steken.

In mijn in 2006 verschenen jubileumboek (25 jaar ICGT) heb ik zijn rol  beschreven in het tot stand komen van het ICGT. Bij wijze van eerbetoon aan een bijzondere clubman hieronder de tekst uit het boek:

Een internationaal voetbaltoernooi compleet met defilé en vlaggen. Dat stond Wil Klein voor ogen toen hij in de loop van 1984 het idee opperde om bij VVU een internationaal voetbaltoernooi te organiseren. Leuk om te doen en goed voor de uitstraling van de club. Wil Klein kon dat voor ogen hebben omdat hij tot 1975 in het jeugdbestuur van sv Beverwijk zat. Die vereniging organiseerde in de jaren ’60 en ’70 met Pinksteren een groot internationaal jeugdtornooi, het Jan Maenhout toernooi, waar ploegen aan deelnamen afkomstig uit: Schotland, Engeland, Duitsland en zelfs Polen. Een voor die tijd uniek gebeuren waar op zaterdag voor Pinksteren en op tweede Pinksterdag duizenden mensen op afkwamen.

Wil Klein was jarenlang betrokken bij de organisatie van dat toernooi en wilde iets dergelijks realiseren in Uitgeest. In jeugdbestuurslid Jan Bosman vond Wil een enthousiast medestander. Het jeugdbestuur van de vereniging organiseerde begin jaren ’80 met Pasen een toernooi voor B-junioren. Hun idee was om dat uit te breiden met een toernooi voor A-junioren en deelname mogelijk te maken van buitenlandse teams.

Samen met de leden van het toenmalige jeugdbestuur namelijk: Marius Postma, Ben Schuddeboom, Jan Bosman, Menno Trapman en Frans Bouwer werden de handen uit de mouwen gestoken. Via contacten bij andere verenigingen slaagde men erin om twee buitenlandse clubs vast te leggen. Esch uit Luxemburg en het Duitse Wörsdorf.

 Zo konden op de zaterdag voor Pasen in 1985 de buitenlandse gasten ontvangen worden voor het allereerste Internationale Cor Groenewegen Toernooi.

Op Eerste Paasdag 1985 was het zover. Om klokslag 09.00 uur werd begonnen met het defilé en het hijsen der clubvlaggen. Het toernooi bestond op deze eerste editie nog uit een programma voor A-junioren en B-junioren. Naast de al eerder genoemde buitenlandse inbreng was er deelname van dorpsgenoot USVU en streekgenoten CSV en Meervogels. Het deelnemersveld werd gecomplementeerd met Schoten en TIJBB uit Haarlem.

Om 09.30 uur was de aftrap, verricht door de naamgever zelf. Het allereerste Cor Groenewegen Toernooi was begonnen.

Foto Wil Klein 1985
Cor Groenewegen op de eerste editie van het toernooi dat zijn naam draagt. Naast hem (rechts) Wil Klein.