Historie

Icgt

Historie Internationaal voetbaltoernooi

foto: Geert van Erven

In 2024 wordt op de velden van voetbalvereniging FC Uitgeest op zaterdag 18 en maandag 20 mei voor de 37e keer het Internationale Cor Groenewegen Toernooi (ICGT) georganiseerd.

Het ICGT is inmiddels een begrip in de regio en allang niet meer alleen een internationaal voetbaltoernooi voor jeugdteams onder 19 jaar. Ook het ABT (toernooi voor seniorenteams), het bedrijventoernooi, de clubavond, een veteranentoernooi en natuurlijk de feesttent zorgen ervoor dat duizenden mannen en vrouwen hun agenda met de Pinksterdagen vrijhouden om maar vooral niets te hoeven missen van het voetbalfeest.

Dat hadden de organisatoren toch niet durven bedenken toen op eerste Paasdag 1985 werd afgetrapt op de velden van de toenmalige Voetbal Vereniging Uitgeest voor het allereerste Internationale Cor Groenewegen Toernooi. Internationaal omdat er deelname was uit Luxemburg en Duitsland. De eerste winnaar heette TIJBB uit Haarlem. Het toernooi was, inclusief de bijbehorende feestavond, een doorslaand succes. Men besloot de buitenlandse deelname uit te breiden en voortaan te gaan spelen gedurende het Pinksterweekeinde.

In 1986 kende het ICGT zijn eerste buitenlandse winnaar, namelijk het Deense Kastrup Boldsklup dat in een spannende finale de organiserende Voetbal Vereniging Uitgeest de baas was. In 1986 en 1987 bleken de feestavonden een zodanig succes te zijn dat men in 1988 besloot een grote feesttent neer te zetten. Bovendien werd het internationale jeugdtoernooi uitgebreid met een gecombineerd heren en dames seniorentoernooi: het Arie Bonkenburg Sr. Toernooi.

In 1990 was er wel een hele bijzondere deelname namelijk van het jeugdteam van de Deutsche Demokratische Republik. Uniek omdat de DDR eigenlijk al in staat van ontbinding was na de val van de Muur in november 1989. Het toernooi kende dat jaar een sterk deelnemersveld maar toch werd het toernooi gewonnen door het jeugdteam van VV Uitgeest. Een prestatie die tot op de dag van vandaag niet meer is herhaald.

In 1991 zorgde de organisatie wederom voor een stunt. Ditmaal door middel van deelname van een team uit de toenmalige Sovjet-Unie namelijk Trudovye Rezervy. De ploeg bevestigde zijn reputatie door maar gelijk de aflevering van 1991 op zijn naam te schrijven.

De Russen hebben daarna nog twee keer meegedaan. Velen koesteren nog de herinneringen aan gammele bussen, dozen met illegaal ingevoerde wodka en stapels broodjes die na reparatie van de bus werden ingeladen alvorens de verre terugreis kon worden begonnen naar het toen nog “arme” Rusland.

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig groeit het toernooi naar een steeds hoger niveau. Gerenommeerde Engels clubs als Charlton Athletic, Sunderland en de Wolverhampton Wanderers vinden hun weg naar Uitgeest. Maar ook IFK Göteborg uit Zweden, Arminia Bielefeld uit Duitsland en Spartak Trnava uit Tsjechië behoren in deze jaren tot de deelnemers.

In 2002 zorgde “meesterploegenstrikker” Henk Kempers wederom voor een verrassing. Ditmaal d.m.v. deelname van het jeugdteam van het Afrikaanse Burkino Faso. De ploeg won ook maar direct het toernooi door in de finale van Volendam te winnen.

In 2003 was naast presentator Andy Houtkamp, Ajax-speler Rafael van der Vaart gast op de voor het eerst georganiseerde lotingceremonie. In de jaren daarna werd het een goede traditie om de loting te verrichten met behulp van bekende voetballers of trainers. Mooi hoogtepunt was ongetwijfeld in 2005 toen Foppe de Haan een indrukwekkend gastcollege gaf.

De ontwikkeling naar een hoger niveau werd doorgezet, zo zijn in de vanaf 2000 clubs als Ajax, Benfica, Liverpool, Celtic, HSV Hamburg, Leicester City, Villareal, Rode Ster Belgrado, Shaktar Donetsk, PSV en Besiktas aan het rijtje deelnemers toegevoegd. Daarnaast hebben de Nationale jeugdploegen onder 19 van Australië, Zuid-Korea, China, Canada en USA aan het toernooi meegedaan.

De laatste jaren is het deelnemersveld constant sterk met een aantal mooie Zuid en Midden Amerikaanse ploegen zoals Colo Colo uit Chili, Cruz Azul en Santos Laguna uit Mexico en de Braziliaanse talenten van Cruzeiro, Atletico Paranaense (winnaar 2016, dat in een zinderende finale het Engelse West Ham United na strafschoppen wist te verslaan) en Atletico Mineiro (winnaar 2011,2012 en 2013).

In 2017 kwam niemand minder dan Real Madrid naar Uitgeest. Ook Benfica was van de partij dat in dat jaar in de finale van de UEFA Youth League won van ‘de Koninklijke’. Andere deelnemers waren: Ajax, RC Lens, Torino FC, Hajduk Split, Ajax Cape Town,Vitesse, AZ, Volendam, ADO Den Haag en astheer FC Uitgeest. De winnaar? Vitesse, dat met 1-0 Benfica versloeg!

In 2018 wist de organisatie een fantastisch deelnemersveld te strikken: Manchester United, Real Madrid, Red Bull Brasil, Palmeiras, AZ, FC Volendam, NEC/FC Oss en natuurlijk FC Uitgeest streden om te titel. Er werd een droomfinale gespeeld namelijk Manchester United tegen Real Madrid die eindigde in een 1-0 overwinning voor de “Mancunians”.

In 2019 wist Valencia CF de finale te winnen van Panathinaikos met 1-0. Overige deelnemers waren Flamengo, AZ, FC Volendam, Palmeiras, Vitesse en FC Uitgeest.

Het 35e ICGT liet even op zich wachten. De jubileumeditie kon in 2020 en 2021 geen doorgang vinden vanwege de Corona pandemie.

Hoewel het niet gemakkelijk was om zo kort na de pandemie buitenlandse deelnemers te strikken werd in 2022 dan eindelijk weer een ICGT georganiseerd. In de finale ging Palmeiras er tegen Espanyol met 2-1 met de winst vandoor. 

In 2023 was het wederom het Braziliaanse Palmeiras dat met 1-0 te sterk was voor Europa Youth League winnaar AZ.

Op de hoogte blijven van het laatste ICGT nieuws? Houd dan de website en onze social media kanalen in de gaten!