Je bekijkt nu Inspirerende Serdar Gözübüyük (1985) leert ons lesje

Inspirerende Serdar Gözübüyük (1985) leert ons lesje

  • Berichtcategorie:Editie 2022

“Soms is het niet wat het lijkt te zijn”. Voor een topscheidsrechter als hij zijn dat geen loze woorden. Hij, inmiddels doorgedrongen tot de eliteclub van UEFA scheidsrechters, heeft meegemaakt dat de voetbalwereld ingrijpend is veranderd met de intrede van de VAR. “Wat het moeilijk maakt is dat wij zaken zien op werkelijke snelheid en daar beslissingen op baseren terwijl beelden eindeloos vertraagd kunnen worden waardoor het soms erger lijkt dan het is. Vooral bij de ingewikkelde handsbalregeling is dat soms moeilijk. Dat zag je onlangs weer bij Feyenoord-PSV waar ik besliste om de thuisclub een penalty te geven. Tsjaa daar had uiteindelijk iedereen een mening over en dan willen ze ook nog dat ik het daarna voor de camera uitleg. Dat doe ik dus niet want dat is sowieso bij de UEFA het beleid namelijk. Maar ja, wat je daarna over je heen krijgt is natuurlijk niet normaal. Laten we daar nou toch eens mee ophouden.”

In een volle ruimte van de Businessclub van FC Uitgeest houdt hij, na een korte introductie door Marloes Jongejans van het ICGT, een inspirerend verhaal over zijn bestaan als scheidsrechter maar ook als motivatiecoach in welke hoedanigheid hij lezingen geeft o.a. op scholen door het hele land. “Daarin benadruk ik vooral dat je veel kunt bereiken als je je best doet, je diploma moet halen en je best moet doen op school. Maar ook dat je respect voor elkaar moet hebben. Ik ben begonnen als scheidsrechter toen ik 12 jaar was. Ik speelde destijds in het elftal van een familielid van Willem van Hanegem die langs de lijn stond. Er was geen scheidsrechter en toen ben ik maar gaan fluiten. Zei die na afloop “Joh, dat moet je blijven doen”. Nou dat heb ik gedaan want ik vond het fluiten hartstikke leuk”.

Leuk om te weten is dat Serdar bij het ICGT in 2007 de finale floot. Nu dus interlands en Champions League. Het was een mooie en inspirerende ochtend waarin we leerden om maar niet te snel te oordelen bij dubieuze beslissingen van een scheidsrechter.