Je bekijkt nu ICGT-maandag: de dag na de avond daarvoor

ICGT-maandag: de dag na de avond daarvoor

  • Berichtcategorie:Editie 2022

Door Jacco Tuijn

Maandagochtend, 2e pinksterdag om 11:30 uur betreed ik het terrein. Het is nu nog betrekkelijk rustig, tenminste in vergelijking met voorgaande dagen. Er wordt schoongemaakt en er wordt opgebouwd. Zo te zien kan er wel al patat worden gehaald, de eerste puntzakken worden al gespot. Het ijskarretje wordt nog opgebouwd. Gezien de temperatuur zal het wel iets minder lopen dan de dagen ervoor. De korte broek lijkt een minder goede keuze voor vandaag. Het koffietentje op het terrein is nog gesloten maar op een briefje staat te lezen dat er in de tent al wel koffie te krijgen is. Goed idee!

Het ‘festivalterrein’ is platgetrapt, het is nu rustig maar duidelijk is dat het hier aanzienlijk drukker was. ‘De lekkerste patat van Nederland’ kun je kopen bij een kraam. Nu lijkt koffie een goed plan, later op de dag maar even patat gaan halen.

EHBO-ers zijn in gesprek. Ze hebben het voorgaande dagen rustig gehad en ze hopen op weer zo’n dag. Hier en daar was wel wat voetbal gerelateerde kwetsuren maar buiten deze, is er weinig werk.

Spaans sprekende spelers lopen richting kleedkamer. De trainer is tijdens het lopen al begonnen met de wedstrijdbespreking. Hij praat luid en gebaart wild. Hij draagt een groot whiteboard met zich mee. Dadelijk gaat hij datgene wat hij vertelt nog even inzichtelijk maken. Een ander team traint op het veld ernaast. Het vizier staat nog niet op scherp. Er belanden diverse ballen in de bosjes.

Langs de velden is er al wel publiek op de wedstrijden afgekomen. Sommigen staan met kleine oogjes, het gevolg van de ‘avond voorafgaand aan de dag ervoor’ langs het veld. Voor velen is het laat geworden, zij hebben een feestje gevierd in de tent. Een schorre jongeman bevestigt dat het gezellig was gisteren. Hij geniet van het leven. Hij vertelt dat hij het moedig vindt dat hij er op dit tijdstip alweer is.’

Toepasselijke muziek schalt uit de boxen: “Leef, alsof het je laatste dag is, leef, alsof de morgen niet bestaat, leef, alsof het leven nooit echt af is en leef, pak alles wat je kan.” Voorzichtig wordt er meegezongen. De speaker praat het publiek bij: “3-0 door Palmeras uit Brazilië. De ploeg wint met 3-0 van NAC en is de eerste finalist. De finale wordt gespeeld om 15:00 uur.”

Ondertussen wordt het wel steeds drukker. Veel Uitgeesters en supporters van omliggende gemeentes weten de weg naar het ICGT-toernooi weer te vinden. Een heer uit Limmen praat zijn buurman bij. Hij weet van de hoed en de rand. Hij voorspelt een mooie finale vanmiddag. Komt dat zien!