Je bekijkt nu FC Nordsjælland eerste naam voor 35e ICGT!
Photo: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

FC Nordsjælland eerste naam voor 35e ICGT!

  • Berichtcategorie:Editie 2022

Door Lucas Meyland

UITGEEST – FC Nordsjælland komt in 2022 naar het ICGT! Het is de eerste naam die de organisatie bekend kan maken voor de jubilieumeditie. FC Nordsjælland is de vijfde Deense deelnemer in de toernooigeschiedenis! Eerder waren onder andere competitiegenoten FC Kopenhagen en Silkeborg al van de partij in Uitgeest.

Opmars naar de prijzen

Nordsjealland is een relatief jonge club, met al relatief veel successen. Het werd in 1991 opgericht als Farum BK. Na een fusie met regioclubs uit Noord-Seeland, heeft de club sinds 2003 zijn huidige naam. De verandering naar FC Nordsjealland was al snel een succes. Het team won in 2010 en 2011 de Deense beker.

De landstittel in de Superligaen volgde in 2012. Het kampioenschap op het hoogste niveau betekende ook Champions League-deelname. In het seizoen 2012/ 2013 werden de ‘Wilde Tijgers’ gekoppeld aan Chelsea, Sjakthar Donjetsk en Juventus. Een echt succesvolle campagne werd het niet. Wel pakte de ploeg knap een punt tegen ‘De Oude Dame’ uit Turijn.

FC Nordsjealland op de Nederlandse velden

We zijn extra blij met de deelname van FC Nordsjælland, omdat het team een succesvolle jeugdopleiding heeft. Bekende namen? Onder andere Mads Junker en Mohammed Kudus!

Junker kende eerst een minder dienstverband bij Vitesse, dat hem in 2006 naar Arnhem haalde. Tussen 2009 en 2012 was hij stukken succesvoller bij Roda JC. Daar werd hij tweemaal clubtopscorer van de club uit Kerkrade!

In 2020 contracteerde Ajax een andere ‘Wilde Tijger’. Mohammed Kudus werd voor negen miljoen euro ingelijfd door de Amsterdammers. Voor dat bedrag werd de Ghanees de duurst verkochte speler van Nordsjealland. De aanvallende middenvelder kende een goed begin in de hoofdstad, maar vond na blessures nog niet zijn oude vorm.

Damsgaard

De club heeft naast de huidige Ajacied nog een goede middenvelder in de jeugdopleiding gehad. Mikkel Damsgaard speelde tussen 2013 en 2017 in de lagere elftallen. Daarna volgde promotie naar de hoofdmacht, die hij in 2020 verruilde voor Sampdoria.

Zijn echte doorbraak beleefde hij op het EK van 2021. Toen verving hij Christian Eriksen, die in de wedstrijd tegen Finland werd getroffen door hartproblemen. Damsgaard leek zijn land zelfs naar de eerste EK-finale sinds 1992 te schieten! Uiteindelijk voorkwam Engeland na verlenging een afgang op het eigen Wembley.

Aanwinst voor het ICGT

De organisatie van het ICGT is trots dat in deze, nog altijd, lastige tijd een mooie internationale naam is gevonden voor de 35e editie. Toernooidirecteur Mats Idema verheugt zich daarom op de deelname van Nordsjealland. “Het is prachtig dat deze club naar ons internationale toptoernooi komt”, zegt hij. “Het opleiden van jeugd is enorm belangrijk in Farum. Daarnaast is deze club ook maatschappelijk betrokken door Ghanees talent de kans te bieden in Europa, Dat gebeurt via het Right To Dream-project. Verder geniet ik enorm van de aanvallende en verzorgde voetbal van bijvoorbeeld de Deense selectie. Ik ben benieuwd hoe FC Nordsjælland het op ons mooie toernooi gaat doen!”

Nordsjealland Onder 19 staat momenteel vierde in de beloften competitie. Zit er op 4 & 6 juni een stunt in voor de nieuwkomer? Wij kunnen niet wachten om daar achter te komen!