Je bekijkt nu 35 jaar ICGT: van Duitse telefoonboekbelletjes naar internationaal toptoernooi

35 jaar ICGT: van Duitse telefoonboekbelletjes naar internationaal toptoernooi

  • Berichtcategorie:Editie 2022

Door Lucas Meyland

UITGEEST- Eindelijk! Na twee ICGT-loze jaren is het 35e ICGT nu toch écht begonnen. De organisatie is maar wát blij dat het toernooi weer door kan gaan. Een mooi moment om met toernooivoorzitter Gerrit Idema herinneringen op te halen.

Afgelopen maanden hebben alle vrijwilligers er voor gestreden om na twee jaar weer een toernooi te organiseren. Gerrit is dan ook in zijn nopjes! “In 2020 hadden we een deelnemersveld vol internationale toppers. Daarom was het zuur dat we die editie door toedoen van corona moesten cancelen. Want in 34 jaar heb ik nooit een editie gemist’’, begint de oud-speler van SV Beverwijk en VVU.

Begonnen dankzij Mister ICGT

Dat Gerrit geen jaargang van het voetbalspektakel miste, dankt hij aan de inmiddels overleden Wil Klein. Klein was elftalleider van Idema bij Beverwijk en in 1985 richtte hij het ICGT op. Idema was destijds actief als organisator van het Open Dutch-toernooi, voor lagere seniorenteams. Tegenwoordig is dit het Arie Bonkenburg sr. Toernooi.

In 1987 maakte Gerrit de stap naar de ICGT-organisatie. Zijn eerste taak? Het regelen van teams! Dat ging toen via het telefoonboek. ‘’Dan belde ik op een donderdagavond naar Duitse clubs of ze interesse hadden interesse hadden in een toernooideelname bij fußballverein Uitgeest’’, zegt het toernooihoofd lachend! Later kwamen er ook clubs uit Zwitserland bij en was SC Cambuur de eerste profclub op het ICGT.

Grootser denken

Hoe het voetbaltoernooi uitgroeide tot een ongekend succes? “Dat is gekomen door een steeds groter wordend netwerk van trainers, scouts en zaakwaarnemers. Via een collega van mijn werk kwamen er na verloop van tijd ook Spaanse teams bij, zoals huidig titelhouder Valencia! En tot op de dag van vandaag is de interesse van clubs groeiende.’’ De echte ICGT-doorbraak viel te danken aan de grootdenkende clubman Henk Kempers. ‘’Hij zorgde voor deelnemers uit de toenmalige Sovjet-Unie (Rusland) en bedacht de feesttent, waar het ICGT niet meer zonder zou kunnen!’’

Er staan Gerrit veel bijzondere edities bij, zo ook de feestjes ervan. ‘’Die verliepen niet altijd soepel. Zo ging er de eerste keer meubilair kapot toen mensen op tafel danste met de Alpenzusjes. Ook moest de feesttent in 2010 driemaal worden opgebouwd door storm. Uiteindelijk stond er iets geweldigs en dat maakt het mooi hier vrijwilliger te zijn!” Verder noemt hij de 25e editie met landenteams en de 33e jaargang met Real Madrid en Manchester United in de finale uniek!

‘’Wat de toekomst betreft hoop ik op teams als Barcelona, waar we al eens dichtbij waren. Ook de aanwezigheid van Boca Juniors of River Plate lijkt me leuk. Die Zuid-Amerikaanse vechtlust trekt me wel, besluit de gepassioneerde en onvermoeibare toernooivoorzitter verheugd!