Vitesse wint finale ICGT van Benfica!

  • Berichtcategorie:Editie 2017

UITGEEST – Het ICGT heeft na elf jaar weer een Nederlandse winnaar. Vitesse neemt het stokje over van Willem II, dat het toernooi in 2006 won. In een gelijkopgaande finale was Vitesse het Portugeze Benfica te slim af: 1-0.

Een doelpunt in de tweede helft van Richie Musaba bleek uiteindelijk genoeg voor de eindzege. Rijen dik aan publiek zag hoe de finale gelijk opging en hoe Benfica het hoofd niet altijd koel wist te houden. Zo werd er een speler van het veld gestuurd nadat hij een tweede gele kaart kreeg voor protesteren. Vitesse bleef ondertussen rustig en had via Nikolas Agrafiotis nog een enorme kans op 2-0. Eén op één schoot hij de bal echter ver naast, tot ongeloof van het publiek.

Tot de finale was Benfica ongeslagen, nadat het in de groepsfase won van Volendam en Ajax en gelijkspeelde tegen Hajduk Split. Vitesse begon het toernooi met een valste start, aangezien het met 2-0 kansloos was tegen Ajax Cape Town. De Arnhemmers herstelden zich daarna enigszins door met moeite gelijk te spelen tegen Torino, nadat het eerst tegen een 2-0 achterstand aankeek. In een alles of niets-wedstrijd won het vervolgens de laatste poulewedstrijd met 3-0 van AZ.

Twee dagen later, op maandagochtend, versloeg het in de kwartfinales Volendam met 1-0. De halve finales werd afgetekend gewonnen met 2-0. Gegroeid in het toernooi, dus. In de finale werd namelijk Benfica met 1-0 verslagen. En daarmee is het de eerste Nederlandse winnaar sinds Willem II, dat in 2006 het toernooi won. Mooi detail: een jaar daarvoor won Vitesse óók al het ICGT, net als in 1995.