Back in the days: ICGT 1997!

Het ICGT heeft een hele rijke historie opgebouwd in de 32 jaar dat het toernooi nu bestaat. Vandaag kijken we terug naar exact 20 jaar geleden, 1997. Een bijzondere editie omdat dit de eerste editie was na de fusie tussen VVU en USVU en in het programmaboekje dus voor het eerst FC Uitgeest stond.

Het toernooi had in 1997 al een aardige naam opgebouwd, het was inmiddels al weer de 13e editie. Het deelnemersveld werd in grote krantenkoppen met veel sensatie aangekondigd. Voor het eerst zou er een Afrikaanse club naar Uitgeest komen en daar werd over geschreven door de lokale en regionale pers. Helaas voor de organisatie zou dit ook de eerste keer worden dat het op het laatste moment niet doorging. Er was simpelweg geen contact meer te krijgen via post en telefoon met Okwawu uit Ghana. De organisatie werd dat jaar ook al teleurgesteld door het afzeggen van het sterk geachte Fortuna Köln. Het Slowaakse Tatran Presov uit Slowakije en amateurclub Dongen waren de vervangers.

In 1997 werd er gestreden met 16 teams, acht uit Nederland en 8 uit het buitenland. De clubs uit Nederland naast FC Uitgeest en Dongen waren Telstar, AZ, Haarlem, RKC, Go Ahead Eagles, Emmen en ADO Den Haag. Uit het buitenland waren naast Tatran Presov, Arad uit Roemenië, IFK Göteborg en Örebre uit Zweden, Istra uit Kroatië, Lokeren uit België en Vojvodina Novi Sad uit Servië (destijds nog Klein Joegoslavië).

FC Uitgeest kon in deze editie geen rol van betekenis spelen, op zaterdag werden alle wedstrijden verloren zonder zelf te scoren en op maandag werd er na een 3-2 en een 5-1 nederlaag verloren van na strafschoppen van Emmen in de strijd om de laatste plaats.

De winst in de 13e editie ging naar het Slowaakse Vojvodina. Ze versloegen AZ met 2-1 in de finale. Go Ahead Eagles eindigde als derde door 1-0 te winnen in de troostfinale van Örebre.