Deelnemers 2023

Previous slide
Next slide

FC Uitgeest

Dé vaste waarde van het ICGT is natuurlijk dit jaar ook weer van de partij: FC Uitgeest. De gastheren van het toernooi. Dit jaar mogen de local heroes weer de openingswedstrijd spelen: een prachtig moment in de voetbalcarrière van de beste jeugdspelers uit Uitgeest. Bovendien garandeert de deelname van FC Uitgeest ook extra sfeer langs de lijn. Vrienden en familie kunnen Uitgeesters tegen de beste jeugd ter wereld zien spelen. En dat leidt soms wel eens tot verrassingen. Herinner jij je bijvoorbeeld nog die eclatante 3-1 zege op Celtic in 2009? Wij ook! Verslaan ‘onze jongens’ dit jaar opnieuw een grootmacht in de openingswedstrijd? FC Uitgeest-spelers dromen er misschien al wel van… Zeg nou zelf: dat is het verhaal van een jongensboek?

Manchester United

Manchester United is een icoon in de voetbalwereld en heeft fans over de hele wereld. Uiteraard ook in Nederland want met name sinds de komst van Erik Ten Hag draait het team weer volop mee in de top van de Premier League. Een club met hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Zo werden maar liefst twintig landstitels behaald, werd twaalf keer de FA-cup gewonnen en drie keer de Europa Cup 1 of Champions League. Dieptepunten waren er ook. Op 6 februari 1958 sloeg het noodlot toe.  Op de weg terug uit Belgrado crashte het vliegtuig, met daarin spelers, begeleiders, journalisten en andere passagiers, bij een tussenstop in München. Drieëntwintig mensen vonden de dood, waaronder acht spelers. De ramp wordt nog jaarlijks herdacht.

Manchester United heeft een strak geleide en goed geoutilleerde jeugdopleiding met veel aandacht voor de geestelijke en fysieke ontwikkeling van jonge voetballers die al op jonge leeftijd te maken krijgen met alle facetten van een bestaan als professioneel voetballer.

Het team onder 19 is één van de sterkste in Engeland en de verwachting is dat United op volle sterkte naar Uitgeest zal komen. Nodig ook, want er wacht flinke tegenstand.

Palmeiras

Palmeiras is de huidige kampioen van de Braziliaanse Serie A. In hetzelfde seizoen werd ICGT-nieuwkomer Fluminense derde.

Palmeiras is een bekende en sympathieke deelnemer aan het ICGT. In 2019 werd de club derde op het toernooi achter winnaar Valencia en finalist Panathinaikos.  In 2022 deden ze het nog beter door in een spannende finale met 2-1 te winnen van het Spaanse Espanyol. Dat de club een talentenfabriek is bleek onlangs maar weer eens toen het grote 16-jarige talent Endrick voor maar liefst 60 miljoen euro verkocht aan Real Madrid.

Vitesse Arnhem

Op het laatste moment is de ploeg uit Arnhem aan het deelnemersveld toegevoegd maar daarmee is de club natuurlijk geen tweede keus. Vitesse heeft namelijk een gerenommeerde jeugdopleiding die spelers als Marco van Ginkel, Theo Janssen, Ricky van Wolfswinkel en Davy Proper heeft voortgebracht. In 2017 won de club de KNVB beker door met 2-0 van AZ te winnen. Daarnaast was Vitesse maar liefst 15 keer actief in Europese toernooien. Mooi moment in het seizoen is ieder jaar in september als de club, voorafgaand aan de thuiswedstrijd, veteranen van de Slag bij Arnhem september 1944 eren.

Voor het ICGT is de club geen onbekende. Zo waren ze maar liefst drie keer winnaar in Uitgeest (2017, 2005, 1995) en een keer tweede( 2008).

De jeugd onder 18 van Vitesse, onder leiding van Patrick Ax, is dit seizoen kampioen geworden en promoveert daarmee naar de hoogste divisie terwijl het team onder 21 keurig tweede staat in Divisie 2. Het is daarom aannemelijk dat de club niet zomaar even “vervangertje” komt spelen maar mee gaat doen voor de prijzen. Het ICGT is er blij mee.

Valencia

Voetbalclub Valencia is opgericht in 1919, speelt tegenwoordig zijn wedstrijden in stadion Mestella en heeft als bijnaam “Los Murciélagos” ofwel de “De Vleermuizen”, getekend in het logo van de club. Tal van goede voetballers zijn er of opgeleid of hebben er gevoetbald. Bijvoorbeeld de Nederlandse grootheid en plaatselijke legende Faas Wilkes. De tweebenige dribbelkoning, voorbeeld van Johan Cruijff, speelde er van 1953 tot 1956. Ben je in de stad en noem je in een willekeurig café zijn naam, dan is de kans groot dat je een gratis drankje krijgt.

Pijler van het jeugdvoetbal zijn de Valencia jeugdvoetbalkampen die de club in verschillende landen organiseert onder andere in Uitgeest. Wordt je uitgekozen, dan mag je een week op trainingskamp in Valencia.

AZ

Ook Alkmaar heeft een prachtige oude binnenstad en is natuurlijk eveneens een bezoek waard. De stad is de thuishaven van de voetbalclub AZ. De club kende turbulente tijden maar is tegenwoordig een nuchtere, stabiele en goed georganiseerde betaald voetbalorganisatie die alom geroemd wordt om de kwaliteit van de jeugdopleiding. Het jeugdteam van de club deed maar liefst zeven keer eerder mee aan het ICGT. Met succes want twee keer werden ze derde en driemaal waren ze verliezend finalist. 

AZ kun je rustig een goede “vriend” van het ICGT noemen. Niet in de laatste plaats omdat verschillende “Uitgeesters” bij de club hebben gevoetbald zoals Theo Vonk (speler en trainer) Gerard Vredenburg en Ferdi Druijf. Bij het huidige AZ staan “Uitgeesters” Loek Postma (jeugdspeler) en Fedde de Jong (selectie) onder contract. Bovendien heeft de club in deze regio veel fans.

Schalke 04


Schalke 04 behaalde grote successen in de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw toen het maar liefst zesmaal kampioen van Duitsland werd. Het laatste kampioenschap dateert alweer uit 1958. In 1997 behaalde de club uit Gelsenkirchen een groot internationaal succes door in de finale van de UEFA Cup Inter Milaan te verslaan.

De club heeft bekende spelers voortgebracht zoals de huidige doelman en “Weltmeister” van Bayern Munchen, Manuel Neuer. Hij doorliep er de jeugdopleiding en was eerste doelman van 2005 tot 2011. Ook Bayern topspelers Léon Goretzka en Leroy Sané komen uit de jeugdopleiding van de club. Bekende Nederlanders die bij de club hebben gespeeld  zijn Klaas Jan Huntelaar en Youri Mulder. Bij het huidige, in de Bundesliga uitkomende Schalke 04, speelt oud AZ’er Thomas Ouwejan. De club heeft het dit seizoen moeilijk en vecht tegen degradatie.

Oudgediende Panathinaikos keert terug op het ICGT. De club uit de hoofdstad Athene won in eigen land 19 nationale bekers en 20 landstitels. In 1971 haalde het de Europa Cup I finale maar daarin was Ajax met 3-0 te sterk. Op het ICGT werden de Grieken in 2015 en 2016 derde en in 2019 zelfs tweede achter winnaar Valencia.

We zijn natuurlijk ook verheugd met de terugkeer van Panathinaikos naar het ICGT. Het Griekse voetbal brengt altijd weer talenten voort. Misschien loopt er straks op de velden in Uitgeest zomaar weer een nieuwe Pavlidis of Douvikas rond. Je weet maar nooit.”

Panathinaikos

Panathinaikos