Deelnemers 2023

Previous
Next

FC Uitgeest

Dé vaste waarde van het ICGT is natuurlijk dit jaar ook weer van de partij: FC Uitgeest. De gastheren van het toernooi. Dit jaar mogen de local heroes weer de openingswedstrijd spelen: een prachtig moment in de voetbalcarrière van de beste jeugdspelers uit Uitgeest. Bovendien garandeert de deelname van FC Uitgeest ook extra sfeer langs de lijn. Vrienden en familie kunnen Uitgeesters tegen de beste jeugd ter wereld zien spelen. En dat leidt soms wel eens tot verrassingen. Herinner jij je bijvoorbeeld nog die eclatante 3-1 zege op Celtic in 2009? Wij ook! Verslaan ‘onze jongens’ dit jaar opnieuw een grootmacht in de openingswedstrijd? FC Uitgeest-spelers dromen er misschien al wel van… Zeg nou zelf: dat is het verhaal van een jongensboek?

Manchester United

Manchester United is een icoon in de voetbalwereld en heeft fans over de hele wereld. Uiteraard ook in Nederland want met name sinds de komst van Erik Ten Hag draait het team weer volop mee in de top van de Premier League. Een club met hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Zo werden maar liefst twintig landstitels behaald, werd twaalf keer de FA-cup gewonnen en drie keer de Europa Cup 1 of Champions League. Dieptepunten waren er ook. Op 6 februari 1958 sloeg het noodlot toe.  Op de weg terug uit Belgrado crashte het vliegtuig, met daarin spelers, begeleiders, journalisten en andere passagiers, bij een tussenstop in München. Drieëntwintig mensen vonden de dood, waaronder acht spelers. De ramp wordt nog jaarlijks herdacht.

Manchester United heeft een strak geleide en goed geoutilleerde jeugdopleiding met veel aandacht voor de geestelijke en fysieke ontwikkeling van jonge voetballers die al op jonge leeftijd te maken krijgen met alle facetten van een bestaan als professioneel voetballer.

Het team onder 19 is één van de sterkste in Engeland en de verwachting is dat United op volle sterkte naar Uitgeest zal komen. Nodig ook, want er wacht flinke tegenstand.

Palmeiras

Palmeiras is de huidige kampioen van de Braziliaanse Serie A. In hetzelfde seizoen werd ICGT-nieuwkomer Fluminense derde.

Palmeiras is een bekende en sympathieke deelnemer aan het ICGT. In 2019 werd de club derde op het toernooi achter winnaar Valencia en finalist Panathinaikos.  In 2022 deden ze het nog beter door in een spannende finale met 2-1 te winnen van het Spaanse Espanyol. Dat de club een talentenfabriek is bleek onlangs maar weer eens toen het grote 16-jarige talent Endrick voor maar liefst 60 miljoen euro verkocht aan Real Madrid.

Fluminense

Nieuwkomer op het ICGT is Fluminense. Minder bekend misschien maar toch zette enkele wereldtoppers hier hun eerste stappen in het profvoetbal. Wat te denken van centrumverdediger Thiago Silva, bekend van AC Milan, PSG en Chelsea, of linksback Marcello, vijftien jaar lang een belangrijke speler bij Real Madrid met welke club hij onder andere vijf keer de Champions League won. Ook oud-PSV’er Romario en superster Ronaldinho waren ooit kind van de club die zijn wedstrijden speelt in het bekende Maracana-stadion, ooit het grootste stadion ter wereld. De club heeft een goede jeugdopleiding. Het team onder 20 werd onlangs nog tweede in de Braziliaanse jeugdcompetitie.

Valencia

Voetbalclub Valencia is opgericht in 1919, speelt tegenwoordig zijn wedstrijden in stadion Mestella en heeft als bijnaam “Los Murciélagos” ofwel de “De Vleermuizen”, getekend in het logo van de club. Tal van goede voetballers zijn er of opgeleid of hebben er gevoetbald. Bijvoorbeeld de Nederlandse grootheid en plaatselijke legende Faas Wilkes. De tweebenige dribbelkoning, voorbeeld van Johan Cruijff, speelde er van 1953 tot 1956. Ben je in de stad en noem je in een willekeurig café zijn naam, dan is de kans groot dat je een gratis drankje krijgt.

Pijler van het jeugdvoetbal zijn de Valencia jeugdvoetbalkampen die de club in verschillende landen organiseert onder andere in Uitgeest. Wordt je uitgekozen, dan mag je een week op trainingskamp in Valencia.

AZ

-Ook Alkmaar heeft een prachtige oude binnenstad en is natuurlijk eveneens een bezoek waard. De stad is de thuishaven van de voetbalclub AZ. De club kende turbulente tijden maar is tegenwoordig een nuchtere, stabiele en goed georganiseerde betaald voetbalorganisatie die alom geroemd wordt om de kwaliteit van de jeugdopleiding. Het jeugdteam van de club deed maar liefst zeven keer eerder mee aan het ICGT. Met succes want twee keer werden ze derde en driemaal waren ze verliezend finalist. 

AZ kun je rustig een goede “vriend” van het ICGT noemen. Niet in de laatste plaats omdat verschillende “Uitgeesters” bij de club hebben gevoetbald zoals Theo Vonk (speler en trainer) Gerard Vredenburg en Ferdi Druijf. Bij het huidige AZ staan “Uitgeesters” Loek Postma (jeugdspeler) en Fedde de Jong (selectie) onder contract. Bovendien heeft de club in deze regio veel fans.

Schalke 04

t.b.a.